Kedves Látogató! Ez a weboldal Akli Műemlék Major veszélyben lévő építészeti értékeinek bemutatása és a tradicionális építészet népszerűsítése érdekében készül.


2014. július 17., csütörtök

Bognárműhely


A bognárműhely és a kovácsműhely közötti megdőlt falszakasz. A falat a kovácsműhely boltozatának oldalnyomása a függőlegestől eltérítette. A kép bal szélén a téglafalon látható az egykori boltváll helye. A fal tetejénél láthatóak a téglaboltozat beomlása után épített fafödém gerendáinak fészkei.

A bognárműhely beomlott csehboltozatának megmaradt kosáríves boltöve. A boltöv élénél jól látható a boltváll háromszög profilban kiugró tégla pereme, melyről a boltozat tégla falazását indították.

Az egykori boltozat helye a padlástérből nézve.

Az egykori boltozat helye a padlástérből nézve.

A bognárműhely egyik régi ablakának megmaradt tokszerkezete a középső fix osztóval.

A bognárműhely egymásra merőleges külső falait a statikai szempontból szakszerűtlenül elkészített eredeti boltozat kinyomta, megdöntötte. Ennek egyik következményeként a boltozat leomlott, másik következményeként pedig a tetőszerkezet megroggyant. A lábazatot az épület sarkán cca. 1,5-1,5 m szélességű szakaszokon ferde külső síkkal falazott támpillér jelleggel erősebbre építették, ennek következtében a lábazat itt viszonylag jól bírta az igénybevételt.

A bognárműhely különböző korokból fennmaradt egykori ablaknyílásainak maradványai. A kép bal szélén egy régi ajtónyílás nyomai, a jobb szélén pedig egy keskeny függőleges szellőzőnyílás nyomai is felfedezhetők.

Az egykori ablak tok és szárnyszerkezetének maradványai az épület mellett. Az ablak kétszárnyú, felnyíló kivitelben készült, középen fix osztóval. Az egyes szárnyak 2*5 üvegtáblás osztásúak voltak. A vasalatok a megmaradt romok alapján szintén rekonstruálhatóak.