Kedves Látogató! Ez a weboldal Akli Műemlék Major veszélyben lévő építészeti értékeinek bemutatása és a tradicionális építészet népszerűsítése érdekében készül.


2014. július 17., csütörtök

Egykori fedett-nyitott színek


A kosáríves kapubejárótól jobbra sorakoztak a félköríves záródású boltnyílások, melyek mögött az épület valószínűleg fedett-nyitott színként funkcionált. A boltnyílások közül kettőt befalaztak, kettő boltövet pedig elbontottak és helyükön nagyméretű kétszárnyú deszkakapukat készítettek.

A két befalazott boltnyílás.

A kétszárnyú deszkakapuk az elbontott boltövek helyén.

A deszkakaputól kissé balra látszik az egyik elbontott boltöv megmaradt boltválla. A boltváll alatti falsarkot (pillérsarkot) a használatból eredő sérülések csökkentése érdekében - hasonlóan a kapubejáróhoz - itt is cca. 5-6 cm-es sugárral lekerekítették.   

A két faajtó között is megtalálható az eredeti boltövek közötti pillérszakasz.

A kapu mellett jobbra látható kissé ferdén álló tégla volt az egyik íves boltöv induló eleme.

Az egyik befalazásba a kúria épület egy eredeti díszesen megmunkált barokk ajtótokját építették be. A barokk ajtótok az idők során rászegezett deszkák és lécek alatt várja, hogy a méltó helyére visszakerülhessen.   

Szénafeldobó ablak a tetőn. Funkcionális és szerkezeti szempontból némileg kifogásolható módon építették meg, melynek következtében az őt tartó egyik fa födémgerenda eresz része elkorhadt, letört, a szénaablak pedig féloldalasan megsüllyedt.

A homlokzat elő kiülő széles ereszmegoldás. A végükön háromszög alakban levágott, szaruállásonként elhelyezett cca. 20*20 cm keresztmetszetű kötőgerendák egyben födémgerendaként is szolgálnak. A gerendák tetején a padlástér padlószintjét képező váltott deszkázatot az eresz fölé kivezették. 

Egyszerű kémények.

A színek előtti régi mészkő burkolat több helyen feltárásra került, így a kőburkolat csatlakozó szintje egyértelműen rekonstruálható. A kőburkolat teljes feltárásra vár.

A régi mészkő burkolat maradványai egy másik helyen feltárva. A kőburkolat szintje a boltövek előtt az épület hosszában pillérenként cca. 15 cm-rel csökken. A lejtés a csapadékvizet a kapubejáró irányába vezette, hogy azután ott kifolyhasson a majorból. A boltövek közötti pillérszakaszokon több helyen megtalálhatók a falsíkból nagyjából 5-6 cm-t kiálló és 45 cm magas pillérlábazatok maradványai. A lábazatok teteje - az udvar burkolatához igazodva - egymáshoz képest szintén 15 cm-t lépcsőzött.