Kedves Látogató! Ez a weboldal Akli Műemlék Major veszélyben lévő építészeti értékeinek bemutatása és a tradicionális építészet népszerűsítése érdekében készül.


2014. július 25., péntek

Tejház - Helyi Termék Bolt


A tejház a majorság viszonylag eldugott, délkeleti sarkában található. Az egykori tejház két helyiségében jelenleg helyi termék bolt működik. Az épülethez hátul egy pince is tartozik.
A tejház 2010. év végére teljes felújításra került. Többek között a nagyon rossz állapotú 1950-es évekből származó nyílászárók is ki lettek lecserélve.
A helyi termék bolt mellett a hosszú istálló végfala magasodik egy régi befalazott boltnyílással. Messze a háttérben a major bejárati kosáríves kapualja és a magtár látszik.


Az egyszerű és nagyvonalú épülettömegek sora a major elsődleges gazdasági funkcióját tükrözi. A részletek azonban kidolgozottak. 


Az épület pince felőli, hátsó homlokzata.


bejárati ajtó feletti új, kijavított téglaboltöv drótkefe és szivacs segítségével került kifugázásra.










Megtisztított poroszsüveg boltozatos födém. Az acélgerendák (itt vasúti sín profilok) közé téglából szegmensívvel dongaboltozatot falaztak. Az egyes téglasorokat kissé megdöntve rakták egymás után, így a készítéshez nem volt szükség zsaluzatra.


A két irányból indított tégladonga falazások találkozásánál a képen látható egyedi téglamintát alakították ki.
Így nézett ki a tejház a felújítás előtt.