Kedves Látogató! Ez a weboldal Akli Műemlék Major veszélyben lévő építészeti értékeinek bemutatása és a tradicionális építészet népszerűsítése érdekében készül.


2016. január 27., szerda

Kúria épület bal oldali szárnya


A kúria épület baloldali szárnya egykor a konyhák és az azokhoz funkcionálisan kapcsolódó helyiségek elhelyezésére szolgált. Az épületszárny major udvara felőli homlokzatán az időjárási hatásoknak való nagymértékű kitettség miatt nem maradt meg vakolat, de a déli homlokzaton rekonstruálható mértékben fennmaradt a klasszicista homlokzatképzés.

Az épületszárny déli lábazata elé a helyi termelőszövetkezet működésekor vastagon földet töltöttek fel. Ezt az oda utólag feltöltött földet el kell majd távolítani, mert az épület falait áztatja és a homlokzat hiteles helyreállítása sem képzelhető el a falazat teljes kiszabadítása nélkül.

Az épületszárny északkeleti irányba néző macskalépcsős oromfala (tűzfala) az utólagosan hozzáépített félnyeregtetős tároló kőépítménnyel.

Az épület sarkánál a homlokzaton megmaradtak a klasszicista díszítő vakolatsávok (lizénák), melyek vastagságát kisebb-nagyobb régi cserépdarabok alapvakolatba ragasztásával biztosították.

Az ablakok vakolati keretezése felett látható, hogy az épület ezen konyhaszárnyán az ablakok feletti klasszicista záróköves elvi jellegű vakolati motívum hornyait először nem a megfelelő helyeken alakították ki. Később ezt a hibát feltehetően észlelték: a meglévő hornyokat bevakolták, a megfelelő helyeken pedig új hornyokat alakítottak ki. A minta logikai, tektonikai lényege, hogy az ablakok felett, azok tengelyében nem lehet függőleges vakolati horony, mert a vakolat mintázata ott a hajdani záróköveket utánozza klasszicista formanyelven. A zárókő mindig középen volt.

A nagy főzőkonyha egyik kosáríves hosszanti boltöve. 

Az egyik kisebb konyhahelyiségben a falon a falkutató szakértői vizsgálatok során eltávolított vakolati mezők láthatók. A falkutatók az egyes falszakaszok megépítésének idejét és az utólagosan befalazott nyílások helyét vizsgálták.

Feltekintés az egyik füstöskéménybe.
A kémények felfelé szűkülnek. A képen a füstöléshez használt öreg farudak is láthatók, melyekre az egyes húsféleségeket akasztották fel.

Egy másik kéménynyílás a boltozaton.

Az épületszárny alatti pince belülről.

A pince egy szellőzőnyílása.

A szellőzőnyílás az épület lábazatán át csatlakozik a külső légtérhez.

A pincében egy utólagosan készített nagyméretű téglapillér áll, mely a földszinten felette szintén utólag megépített kemenceművet támasztja alá.

A tetőszerkezet.

A tetőszerkezet a kápolna feletti tetőrésztől eltérően nem minden szaruállásban rendelkezik kötőgerendával. Itt kötőgerendák csak a főszaruállásoknál készültek. A mellékszaruállásoknál alul a szarufák fiók kötőgerendákkal és kiváltógerendákkal vannak rögzítve.

Kettős kémény: két egymáshoz igen közel épített kémény látványa.

Az egyik csehboltozat "púpjának" látványa a padlástérben.

A padlásra vezető tradicionális szerkezetű padláslépcső.